Rolleliste: Vidar – Trond Espen Seim Leon – Jan Gunnar Røise Åsa – Evy Kasseth Røsten Frode – Stig Henrik Hoff Milla – Silje Torp Færavaag Viggo – Robert Skjærstad Bobbie – Petronella Barker Mikkel – Benjamin Røsler Magne – Ferdinand Falsen-Hiis Tina – Judith Darko Trygve – Aksel Hennie John – Morten Faldaas
tirsdag 17. november 2009
Analyse av Hawaii, Oslo
Vi har fått i lekse å skrive litt på bloggen vår om filmen
Hawaii, Oslo som vi har sett på skolen.
Orginaltittel: Hawaii, Oslo
Nasjonalitet: Norsk
Sjanger: Drama
Språk: Norsk
Sensur: 11 år
Produksjonsår: 2003
Kom ut: 2004
Regi: Erik Poppe
Produsent: Finn Gjerdrum
Tid: 2 t. 6 min.
Hawaii, Oslo er en norsk film som kom ut i 2004. Filmen er regissert av Erik Poppe, mannen som også har regissert Schpaa. Filmmanuset er skrevet av Harald Rosenløw Eeg. Musikken er laget av John Erik Kaada og Bugge Wesseltoft.
Hawaii, oslo er en spillefilm som har flere historier som berører og påvirker hverandre i løpet av filmen. Det er et varmt sommerdøgn i Oslo og historien starter og slutter i det samme gatekrysset. Filmen fletter seks kjærlighetshistorier sammen i et brennhett døgn på Grünerløkka i Oslo. Filmen handler om Leon som har sin 25 års dag. Han har avtalt å møte Åsa, som han ikke har sett på 11 år. Han bor på en psykiatrisk institusjon der Vidar jobber. Vidar drømmer om at Leon ikke får møtt Åsa, men blir påkjørt av en sykebil i stedet. Flere av de tingene han har drømt før har skjedd. I filmen møter vi også brødrene Magne og Mikkel. De bor alene fordi faren nylig er død. Moren til guttene, Bobbie, har ikke sett dem på flere år. Trygve, som er broren til Leon, sitter inne i fengsel. Han får komme ut av fengselet for å treffe Leon på bursdagen hans. Frode og Milla får et barn som blir født i sykebil, kjørt av ambulansesjåføren Viggo.
Min personlig mening om filmen
Personlig syntes jeg først at filmen var ganske vanskelig å forstå. Det var mye skjulte budskaper og jeg viste ikke så mye om filmen på forhånd. Når jeg satte meg ned etterpå og begynte å søke litt på nettet; skjønte jeg handlingen mye bedre. Det var da jeg skjønte alle historiene og hva de betydde for hverandre selv om det virket ganske tilfeldig i filmen. Jeg tror den får folk til å tenke over hva som betyr noe i livet. Det er jo en som prøver å begå selvmord, to gutter som bor alene etter at faren er død og moren er borte; et foreldrepar som nesten mister deres nyfødte sønn og Leon som skal møte Åsa; jenta han elsker. Det er ikke den beste filmen jeg har sett, men jeg synes den var meget bra til å være norsk!
Jeg likte historiene selv om det noen ganger ble litt vel merkelig. Spesielt følte jeg sympati med de unge guttene som måtte klare seg helt alene. Den ene med et ønske om å slippe unna, mens den andre øsnker en mor. Istedet blir de "tatt hånd om" av barnevernet. Mikkel prøver å ta kontakt med moren som oppsøker dem i farens begravelse. Det blir for mye for Magne og han stormer ut.
Jeg syns historien om Trygve og Leon ble litt vel på kanten. Den ble liksom litt for sær med bankranet, men den ble allikevel med i hele virvaret av de andre historiene. Jeg syns Åse var en søt jente og hun tok ting bra. i historien. Hun var en god jente i hele historien Allikevel må jeg si at jeg synes Leon spilte rollen sin ekstremt godt. Det er ikke lett å få frem og leve seg inn i en psykiaters liv; men jeg synes han klarte det eksepsjonelt.
Jeg ville gitt filmen terningkast 5, på grunnlag av gode historier og flyt gjennom hele filmen. Den fikk deg til å holde fokuset oppe.
onsdag 11. november 2009
Filmanalyse av A walk to remember
Filmen er basert på en roman av Nicholas Sparks. Nicholas Sparks er en amerikansk forfatter som har skrevet mange romaner med temaer som Kristendom, kjærlighet, tragedie og tro. Han har skrevet blant annet The Notebook, Message in a Bottle og Nights in Rodanthe.
“A walk to remember” handler om hovedpersonene Jamie (Mandy Moore) og Landon Carter (Shane West). Det er en kjærlighetshistorie som er fylt med sorg, lykke, moraler osv. Handlingen foregår på midten av 1950 tallet i Nord California hvor Landon er med i en populær gjeng. Det skjer noe forferdelig en kveld de er ute, og han blir presset til å bli med i et hjelpe program og en drama klubb. Han skjønner fort at han ikke klarer å lære skuespillet alene; ettersom han har den mannlige hovedrollen så han spør den u-kule, stille, men nydelige jenta Jaimie Sullivan til å hjelpe seg. Hun svarer med” Men du må love å ikke bli forelsket i meg” De får et nært forhold til hverandre i løpet av skuespillet og når Jaimie synger ”Only hope” skjønner han at han er vilt forelsket i henne. Hun har gjort han til en bedre person og har troen på han; noe som er en viktig del av filmen. Men hun holder også en særdeles stor hemmelighet fra han. Hvor lenge kan hun klare å holde på den?
Konflikten som bygger seg opp er at Landon er den kule gutten. Han henger med de kule folkene på skolen, han er kjekk og har et bra liv synes han selv; helt til han møter Jamie som er stikk motsatt av han selv. Hun er den stille, forsiktige jenta som er flink på skolen. Hun er ikke populær. Når Landon får den mannlige hovedrollen i skuespillet som Jamie skal være en engel i det skuespillet som hennes far har skrevet; spør han henne om hjelp og de blir bedre kjent. Landon oppdager andre verdier i livet som han ikke hadde tenkt over før. Konflikten blir da om han skal følge hjertet sitt og være med jenta han liker så utrolig godt, men som vil gjøre han u-kul; eller droppe henne og være med de andre kule vennene sine.
Jeg vil si at vendepunktet i filmen er når hun forteller han at hun har kreft og vil dø. Da raser hele hans verden sammen, men han gir ikke opp for det. Han er fast bestemt på at hun er jenta han vil leve med videre og gjør alt han kan for å redde henne.
Tema er så klart kjærlighet! Det er en historie om hvordan en ung, førstekjærlighet og hvor villig en person er til å gå for at den andre skal ha det bra og bli lykkelig. Rollekonflikt er også et tema. Hvem man velger å være; velger man å være den kule gutten eller gutten som er med jenta han elsker.
Jeg vil si at vendepunktet i filmen er når hun forteller han at hun har kreft og vil dø. Da raser hele hans verden sammen, men han gir ikke opp for det. Han er fast bestemt på at hun er jenta han vil leve med videre og gjør alt han kan for å redde henne.
Tema er så klart kjærlighet! Det er en historie om hvordan en ung, førstekjærlighet og hvor villig en person er til å gå for at den andre skal ha det bra og bli lykkelig. Rollekonflikt er også et tema. Hvem man velger å være; velger man å være den kule gutten eller gutten som er med jenta han elsker.
Hovedrollene:
Jamie - Jamie er den forsiktige, uskyldige prestedatteren. Hun er en pen jente, men ikke så veldig populær.
Landon - Landon er den kule personen. Han er hard på utsiden, men er egentlig en god person innen på. Han gjemmer seg bare bak et tøft image.
Virkemidler i filmen:
Virkemidlene i filmen er blant annet musikk. Jamie (Mandy Moore) er en sangerinne, så hun synger personlig. Det gjør filmen mer levende.
Min personlige mening om filmen er at den er like bra som Titanic eller andre store, kjente filmer. Mange tror nok at dette vil være en veldig ungdomsfilm, men jeg synes faktisk ikke det, men jeg tror nok ungdommer liker den ekstra godt fordi de kjenner igjen seg selv i filmen og følelsene som er rundt to personer fra to vidt forskjellige miljøer. Den ene er den kule som gjør omtrent som han vil, mens den andre er blyg og prestedatter. Filmen viser hvordan du kan snu noe dårlig om til noe bra, bare du har troen på at det går. Det synes jeg er viktig. Det viser også hvordan du må møte vanskelige ting i livet og selvfølgelig hvordan ekte kjærlighet kan gjøre deg til et godt menneske. Jeg likte filmen kjempegodt og vil anbefale andre å se den!
Abonner på:
Innlegg (Atom)