onsdag 2. desember 2009


Wikipedia

Wikipedia er et gratis nettleksikon på over 250 språk, som skrives på av frivillige fra hele verden. Wikipedia er en wiki, som betyr at alle kan redigere innholdet. Noen mener at det gjør at artiklene useriøse, men det viser seg at det meste av innholdet er seriøst. Innholdet kan kopieres og brukes lovelig. Nettstedet ble startet opp i 2001 av Jimmy Wales og det arbeides nå på over 14 millioner artikler. Det jobbes også nå med å utbedre den nynorske versjonen. De to største leksikonene er på engelsk og tysk.

Det som var hovedtanken til Jimmy Wales var "å skape og utgi en så god som mulig fri språklig encyklopedi (leksikon) til alle verdens mennesker på sitt eget språk.

Det er et nettleksikon, så du kan finne artikler om alt mulig. Det er ikke noe bestemt den fordyper seg i. Innholdet er vernet av GNU Free Documentation License og Creative Commons "Navngivelse - Del på samme vilkår", og de prøver så godt de kan å beskytte mot vandalisme ved flere tiltak.

Utmerkede artikler er alle Wikipedia´s beste artikler, som er veldig gode kunnskapskilder og kan være til stor inspirasjon for andre artikler. De finnes under "utmerkede artikler" på menylinjen til venstre. En startestikk som har blitt gjort sier at det kun finnes én eksepsjonell artikkel per 1425 artikkel.


Utformingen av Wikipedia

Tekstene er skrevet på mange forskjellige språk, men avhengig av om de er oversatt. Det er noen artikler som er mindre utviklet enn andre. Det er en søkerute på venstre side på startsiden som gjør det enkelt å finne fram. Overskriftene er sakelige og det er enkelt å finne frem. Søker du for eksempel på "Henrik Wergeland" kan du velge mellom å lese artikkelen på disse språkene: Česky, dansk, deutsch, english, español,français

עברית, ქართული, norsk (nynorsk), pусский, suomi, svenska

Limt inn fra <http://no.wikipedia.org/wiki/Henrik_Wergeland>


Det er en grå/blåtone som dominerer startsiden som kan forvirre litt, første gangen man er inne på den før man har kommet inn i systemet, men man kommer fort inn i det på søkeruten til venstre. Personlig synes jeg at den er veldig bra, med mye korrekt info. Linkene som går videre til andre sider er marineblå, så det blir veldig lett å se. Det er også en behaglig farge å lese på uten forstyrrende elementer; som forvirrende bakgrunnsfarger, skriftfarger, uleselig skrift osv. Det er ofte bilder til artiklene for eksempel hvis du søker på Henrik Wergeland vil du se et bilde av han i høyre hjørne og litt basis info under det. Det er ramme rundt basis infoen, noe som gjør det oversiktlig. Under en innledning av artikkelen står det en innholdsfortegnelse som er lett å klikke seg nedover i, slik at du slipper å bla deg gjennom alt men gå direkte til kilden.


De behaglige fargene gjør det rolig å lese. Det er tekst i midten og bilde(bildene) kommer ofte på høyre side. Det er oversiktlig og greit å finne fram. Det er engelsk som oftest er mest utdypet i form av innhold, og er ofte skrevet i et avansert språk. På noen av artiklene har de nå funnet ut at de skal skrive en enklere form av engelsk også.


Navigering på nettstedet

Det er lett å navigere på nettstedet og finne frem dit man vil. Man kan søke i søkeruten på venstre side og videre derifra følge interne lenker innenfor andre artikler som står på samme nettstedet eller følge linkene nederst i artikkelen til eksterne lenker. De eksterne lenkene kan føre til personlige hjemmesider eller fan-sider hvis det er en kjendis du søker på. Den kan også føre deg til kilder som vedkommende har skrevet om.


Wikipedia - en interaktiv side

Man kan delta på Wikipedia ved å skrive artikler eller utfylle/rette på andre artikler, men de ber om at man ikke skal gjøre hærverk. Hvis man finner noe som kan forbedres, enten innhold, grammatikk , oversettelse eller noe annet - kan man ordne det. Alt som blir skrevet kan ordnes eller forbedres senere. Det er en viss kontroll på Wikipedia ved folk som leser over å retter på ting; men det er selvfølgelig ikke mulig å rette på alt. Det er alle personene som er med på å skrive og redigere artiklene som er med på å gjøre Wikipedia til den beste informasjonskilden på internett.


Hvis man har bruker kan man også spørre andre wikipedianere om hjelp til ting man lurer på enten i form av forum eller spørre andre som er med på å redigere den teksten du holder på med. Wikipedia brukes som en god kilde til skoleverk, men det er selvfølgelig viktig å være kildekritisk.


Kildekritikktips

Hvem står bak nettsiden?

er det en myndighet?

er det en organisasjon?

er det et foretak?

er det en privatperson?

er det noen som kan noe om emnet?

er det noen du stoler på?


Hvorfor er nettsiden etablert?

for å informere om noe?

for å presentere fakta?

for å propagandere for noe?

for å selge noe?

for å underholde?


Hvordan ser nettsiden ut?

finnes det noen kontaktinformasjon?

virker teksten seriøs?

fungerer lenkene?

henvises det til kilder?

finnes det dato på siden?


Kan du få informasjon fra andre kilder?

har du sjekket i skolebiblioteket?

har du sjekket lenkesamlingen på f eks Skolenettet?

har du sammenlignet med andre kilder?

var Internett den beste kilden?


http://www.ung.no/nettvett/329_Sjekkliste_for_kildekritikk.html

Terningkast 6


Link: http://no.wikipedia.org/wiki/Hovedside

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar